Dogodki in prireditve Za odrasle
Prehrana in staranje
predavanje in delavnica
Želja po dolgem življenju, ohranjanju zdravja in mladostnosti v poznih letih, je v človeštvu prisotna že od nekdaj. Razvoj znanosti, še posebno ved o zdravju, je tako v zadnjih 60 letih prispeval k približno 13 let daljši pričakovani življenjski dobi. Bolj kot o številu let pa je pomembno, da govorimo o zdravih in kakovostnih letih življenja. Teorij, zakaj se človek stara in kako prispevati k zdravemu staranju, je veliko, vse pa so vsaj posredno povezane s prehrano. Prehrana namreč z leti pomembno pridobiva na svojem pomenu pri preprečevanju bolezni in preprečevanju funkcionalnih izgub, ki omogočajo da počnemo kar nas veseli.
predavateljica: Anja Mrhar, mag. inž. prehrane, raziskovalka na Univerzi v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
- Fiziološke spremembe lahko pomembno vplivajo na slabo prehranjenost
- Manjše energijske potrebe a višje potrebe po hranilih
- Hranila, ki potrebujejo posebno pozornost v prehrani starostnika
- Prehranska vlaknina
- Hidracija, Vitamini in Minerali
- Prehranjevanje naj bo zdravo a ne obremenjujoče – upoštevajte nekaj osnovnih načel
org.: Šola zdravja, Knjižnica Domžale
pokrovitelji: Občina Domžale; Republika Slovenija, Ministrstvo za zdravje; Dober tek, Slovenija
Foto: Freepik.com