NAŠA KULINARIČNA DEDIŠČINA - nagradni natečaj
DEKD in TKD 2021 (25. 9.–9. 10. 2021): Dober tek!
Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine (25. 9.–9. 10. 2021) tečejo pod geslom Dober tek. Povezani so z dejavnostmi ob imenovanju Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021. Ta spodbuja prizadevanja za boljšo kakovost življenja. Poudarja edinstveno kulinarično kulturo, organizira izobraževanja za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbuja inovativnosti v gastronomiji.
Več v publikaciji Okusiti Slovenijo.
V okviru teme Dober tek! želijo odkrivati recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Področje je široko: od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.
V Knjižnici Domžale v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine /DEKD 2021/ in Tedna kulturne dediščine /TVU 2021/ razpisujemo nagradni natečaj NAŠA KULINARIČNA DEDIŠČINA.
Hrana je pomembna, tako za dušo kot telo.
Zbiramo fotografije in recepte jedi, ki so značilni za naše okolje. Zanimajo nas tako jedi kot pijače.
Pošljite nam recepte jedi svojih babic in moderne recepte, ki jih ustvarjate sami.
Edini pogoj je, da so jedi značilne za naše okolje /Da so sestavine, ki jih vsebujejo, del naše zgodovine/.
Recepte, ki jih boste poslali, lahko opremite s fotografijami. Zaželena je tudi krajša zgodba, ki jo jed predstavlja (od kje izvira, zanimivosti, posebnosti ipd.).
foto: Kristina Galun
POGOJI SODELOVANJA
NAŠA KULINARIČNA DEDIŠČINA
1. Organizator
Organizator nagradnega natečaja je Knjižnica Domžale, Cesta talcev 4, 1230 Domžale. Natečaj poteka v okviru projekta DEKD in TVU 2021.
2. Tema nagradnega natečaja
Knjižnica Domžale objavlja nagradni natečaj z naslovom NAŠA KULINARIČNA DEDIŠČINA
3. Sodelovanje in pogoji
Na natečaju lahko sodelujejo vsi kulinarični navdušenci.
4. Prijava na natečaj
Zanimajo nas tako jedi kot pijače.
Pošljite nam recepte jedi svojih babic ali moderne recepte, ki jih ustvarjate sami.
Edini pogoj je, da so jedi značilne za naše okolje /Da so sestavine, ki jih vsebujejo, del naše zgodovine/. Recepte, ki jih boste poslali, lahko opremite s fotografijami. Zaželena je tudi krajša zgodba, ki jo jed predstavlja (od kje izvira, zanimivosti, posebnosti, ipd.). Posameznik lahko sodeluje z več recepti, ki jih odda ali pošlje na naslov: Knjižnica Domžale, Cesta talcev 4, 1230 Domžale, ali na elektronski naslov: info@dom.sik.si. Velikost priloženih datotek naj ne presega 7 MB.
Priložite tudi izpolnjeno prijavnico z natančnimi podatki o avtorju (ime, priimek, naslov, telefonska številka in elektronski naslov).
5. Trajanje natečaja
Natečaj traja od 25. septembra /DEKD 2021/ do vključno 19. novembra /Dan slovenske hrane/ 2021.
6. Izbor in nagrade
Jedi/pijačo bo ocenjevala strokovna komisija po naslednjih kriterijih:
- izvirnost
- uporabnost
- način priprave
- zgodba
- splošen vtis – vizualna podoba
Žirija bo izbrala in nagradila 3 najboljše prispevke.
Najboljši recepti bodo objavljeni na spletni strani Knjižnice Domžale www.knjiznica-domzale.si, v lokalnih medijih in na družbenih omrežjih Knjižnice Domžale.
Vsi sodelujoči bodo prejeli praktične nagrade.
7. Obveščanje nagrajencev in prevzem nagrad
Nagrajenci bodo objavljeni na spletni strani www.knjiznica-domzale.si. O nagradah bodo nagrajenci obveščeni po telefonu ali elektronski pošti. Nagrado bodo osebno prevzeli v prostorih Knjižnice Domžale.
9. Varstvo osebnih podatkov
S sodelovanjem v nagradnem natečaju udeleženec nagradnega natečaja dovoli organizatorju zbiranje, obdelovanje in hranjenje posredovanih osebnih podatkov skladno z veljavnim zakonom o varstvu osebnih podatkov. Osebni podatki, ki se zbirajo, so: ime in priimek, naslov, pošta in poštna številka, telefon in/ali elektronski naslov. Pridobljeni osebni podatki se uporabljajo izključno za namene nagradnega natečaja (izvedba nagradnega natečaja, obveščanje nagrajencev o nagradah, objava nagrajencev /ime, priimek/ v skladu s splošnimi pogoji, razstava najboljših fotografij /ime, priimek avtorja/ in zgodb /ime, priimek avtorja/). Organizator nagradnega natečaja vse osebne podatke varuje v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Osebne podatke lahko uporablja izključno za namene, za katere so bili pridobljeni. Osebne podatke udeležencev natečaja bomo po koncu projekta brisali.
10. Ostale določbe
Organizator si pridržuje pravico spremeniti pravila tega nagradnega natečaja in jih objaviti na spletni strani www.knjiznica-domzale.si.
Zelo bomo veseli, če se boste odzvali našemu povabilu. Skupaj odkrivajmo kulinarično zakladnico Slovenije. Pa dober tek!